Farfarsparadoxen om superhjälte-tv och ett postapokalyptiskt Stockholm

Supergirl-TV

Ännu mer superhjältar detta avsnitt! Vi pratar trikåklädda gubbar och gummor på tv där bland annat Supergirl, Legends of Tomorrow och Netflix stora Marvel-satsning diskuteras. När blir det för mycket? Vi pratar också om Oskars kommande bok Stormvinge, dessutom klurar vi på målgruppstänk, young adult-genren och ålderskategorier. Avslutar gör vi med en kortfilmscirkel om den svenska postapokalypsrullen State Zero.

Lyssna via hemsidan
Ladda ner direkt
Itunes
RSS

Annonser

Farfarsparadoxen om Batman

BatmanArkhamCity

Poddtips! I förra veckan släppte Farfarsparadoxen det första specialavsnittet av två om Batman. Den andra delen dyker upp på torsdag.

Oskar Källner är tillbaka och med sig har han ett nytt ämne, ingen mindre än den svarta riddaren – Batman. Vi pratar ”Läderlappen”, 60-tals-Batman och filmerna, men babblar framför allt på om Frank Millers hyllade ”The Dark Knight Returns” i en halv evighet.

Lyssna via hemsidan
Ladda ner direkt
Itunes
RSS

Farfarsparadoxens återkomst

farfar

I årets första avsnitt gästar ännu en författare podden. Oskar Källner är aktuell med novellsamlingen ”Munins skärvor” men ligger även bakom fantasyromanerna ”Drakhornet” och ”Skogens hjärta”. Vi pratar såklart om Oskars verk men också om fantastik som genre. Dessutom förklarar vi varför en stenhård farmor kan vara en bra litterär karaktär, men det blir även mer filosofiska tankar när Oskar funderar kring vad det egentligen innebär att vara människa.

Hemsidan
Itunes
Ladda hem direkt

Farfarsparadoxen: Feministisk skräck med Susanne Samuelsson

Mer skräck och ännu en författare väntar i det fyrtioförsta avsnittet av Farfarsparadoxen. Susanne Samuelsson är aktuell med novellsamlingen ”Kattmänniska” och avslöjar i programmet vad det innebär att skriva feministisk skräck och varför det egentligen behövs.

Lyssna här eller ladda ner direkt här.

Tematiska antologier och konspirationsskräck i senaste Farfarsparadoxen

När vi återvänder gör vi det med ett omvälvande avslöjande. Vad det rör sig om? Nä, den gubben går inte, du är tvungen att lyssna. Utöver denna omstörtande utannonsering pratar vi om tematiska antologier, novellföljetånger och om att bygga en egen litterär mytologi. Men vi diskuterar också konspirationspotentialen som skräckteasern P.T. till PS4 visar upp. Avslutar gör vi med kortfilmscirkel och Neill Blomkamps Tempbot.

Mer på Farfarsparadoxen.se
Ladda ner direkt här eller via Itunes här.

Neil Gaiman som radioteater

radioteatern

Tips! Igår sändes det åttonde och sista avsnittet av radioteatern ”Kyrkogårdsboken” baserad på Neil Gaimans bok. Berättelsen kretsar kring en pojke som växer upp på en kyrkogård och blir uppfostrad av gastar, spöken och annat oknytt efter att hans familj har blivit mördad. En mysrysig liten saga både för unga och vuxna på klassiskt Gaiman-manér.

Om du har missat är det hög tid att lyssna igenom rubbet med andra ord. Det är Unga radioteatern som ligger bakom det hela och alla delarna går att lyssna på i efterhand på Sveriges radios hemsida.

Farfarsparadoxen går bokstavligen på djupet

giant-sea-monster-artistic-hd-wallpaper-36967

Torsdag betyder nytt avsnitt av Farfarsparadoxen!

Vad döljer sig långt ner i havens djup egentligen? Vet vi med all säkerhet att vi inte en dag blir invaderade av arga fiskmänniskor? Är den försvunna staden Atlantis verkligen bara en myt eller finns den på riktigt? I detta avsnitt pratar vi av oss om monsterfiskar, läskiga undervattensljud och vår rädsla för vatten.

Källor: Hemsida, nedladdningslänk, Itunes, Twitter och Facebook.

Science fiction-undret på åttiotalet

bladerunner-pris-roy-batty

Torsdag betyder nytt avsnitt av Farfarsparadoxen!

I det tjugofjärde avsnittet ställer vi oss frågan om vad som gör åttiotalets science fiction-filmer så bra och varför vi uppskattar deras estetik, vi ställer Peter Wellers Robocop mot Joel Kinnamans dito och snackar onda företag som Tyrell Corporation och Weyland-Yutani. Det diskuteras dessutom åldersmärkning, ultravåldsamma ”director’s cut”-utgåvor och specialeffekternas utveckling. Vi tar också tempen på nittiotalets sci-fi-filmer och jämför med åttiotalets. Är det verkligen så stor skillnad?

Källor: Hemsida, nedladdningslänk, Itunes, Twitter och Facebook.

Säsongsfinalen av Farfarsparadoxen

COM

Det känns lite sorgligt men idag avrundar vi höst/vinter-säsongen av Farfarsparadoxen. Lämpligt nog gör vi det med en gäst i form av supercharmiga Boel Bermann. Boel är något av en drömgäst som bland annat ligger bakom den läskiga dystopin ”Den nya människan” men är också en del av skrivarkollektivet Fruktan. Fy fan vad jag är avundsjuk på denna lilla grupp! Titta här hur mysigt de verkar ha det. Finns det något liknande här i krokarna tro? I vilket fall blir det massvis med snack om dystopier i avsnittet och en mysig pratstund med Boel som vi hoppas uppskattas.

Det har varit en spännande resa att gå ifrån vårt något slappa koncept – ”släppa-ett-avsnitt-när-vi-känner-för-det” – till en klassisk veckopodd. Men genom att alternera fetare tema-inspelningar med våra så kallade babbel-avsnitt, tycker jag vi har nått fram till ett bra upplägg som funkar. Men vi har redan idéer om hur vi kan förbättra vissa bitar till vårsäsongen, så jag hoppas vi hörs då igen!

Lyssna på avsnitt 20 och säsongsfinalen här.

Poddar i överflöd!

Vi inleder med att babbla i 110 med 18 filmrecensioner på knappt 4 minuter. Varför? Lyssna så får ni något av en förklaring! Dessutom diskuterar vi värdet av digitala noveller i ljud- och textformat samt ger vårt omdöme om den relativt nya Hawkeye-serietidningen. För de som suktar efter lite mer färska tv-serier avrundar vi även med lite intryck från mer eller mindre nya Masters of Sex, Hello Ladies och Under the Dome. Allt detta, och ännu lite mer, i veckans babbel-avsnitt.

Lyssna här!

Ludere Simul är tillbaka! Den här gången tar vi oss an Telltales The Wolf Among Us. Nya avsnitt kommer att lanseras i samband med att episoderna dyker upp. Häng gärna med och kommentera. Vilka val gjorde du och vilka konsekvenser fick det? I panelen har vi Andreas Berg, Gustav Granlund och Andreas Ljungström. Avsnittet innehåller spoilers! Spela igenom episoden innan du lyssnar!

Lyssna här!