Recension: 1112 – Episode 1

Dags att vara lite lat igen. Eftersom det händer i princip nada här så kör jag en fuling. Jag publicerar en recension jag skrev för Pricerunner tidigare idag. Smart va!

Fin introduktionsbild indeed.

Fin introduktionsbild indeed.

Telltale Games var kanske inte först men etablerade det episodindelade formatet i äventyrsgenren på riktigt. I och med Sam & Max bevisade de att konceptet verkligen fungerade. Att släppa kortare men mer fokusserade upplevelser gick snabbt hem hos de flesta som väntat på att den sovande peka-klicka-genren skulle vakna till på riktigt igen. Det känns löjligt att tro att utvecklaren bakom 1112, Agharta Studio, inte sneglat på Telltales framgångsrika episodlösning men det är framförallt formatvalet som gör det hela minst lika intressant. Att använda sig av iPhone/iPod Touch för att spela den här typen av spel fungerar nämligen helt perfekt.

Spelet kretsar kring en Johnny Depp-liknande antikhandlare som går under namnet Louis Everett. Den första episoden bjuder egentligen inte på något spektakulärt utan man får helt enkelt följa Louis under en dag i hans liv med allt vad det innebär. Laga en varmvattenberedare, skriva ut bilder på en skrivare och fler enklare uppgifter. Vanliga vardagsbestyr helt enkelt. Men det finns dessutom något som bubblar under ytan. Något mystiskt som händer med våran huvudperson.

1112-episode-01_1

Småbisarra tankar från huvudpersonen präglar spelet.

1112 bjuder på en extremt välgjord peka-klicka-upplevelse. Man samtalar med människor, löser pussel och det mesta känns igen om man är bekant med genren. Det revolutionerar inte på något sätt det som brukar prägla hur äventyrsspelen har sett ut tidigare men det finns saker som anpassats till plattformen och implenterats på ett väldigt bra sätt. Pussel som utnyttjar accelerometern och känner av hur du håller maskinen, det går att zooma in och ut och multitouch används för att skruva på saker i spelet.

Trots att allt fungerar som det ska och bidrar till att göra det här till den bästa spelupplevelsen jag haft tillsammans med min iPhone är det presentationen som lyfter spelet mer än något annat. De läckert framställda karaktärerna och de vackert handmålade bakgrunderna bidrar till att man rycks med i historien även om den inte ter sig så värst intressant förrän när det börjar hetta till senare i spelet.

Spooky shit!

Spooky shit!

Även om den första delen mest känns som en introduktion till vad som komma skall var resan från start till mål en fröjd att spela, mycket på grund av att genren anpassats så bra för plattformen men också för att man anar vilken potential det finns i den här serien. Det enda som stör mig är att spelet är rätt dyrt med tanke på hur kort det är. Sjuttiofem kronor är det ordinarie priset på App Store. Jag köpte det visserligen under en reaperiod för femton kronor, vilket är ett sanslöst bra pris för detta, men eftersom det vanligtvis kostar mycket mer får det anses som ett litet minus. Jag väntar i vilket fall spännt på nästa episod och välkomnar fler spel av samma typ till formatet.

Annonser

En reaktion på ”Recension: 1112 – Episode 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s