Retrohörnan #1: Soleil

Dags för en ny följetång. Jag förmodar att den inte behöver någon närmare presentation. Titeln säger väl allt egentligen. 

Soleil (Crusader of Centy i USA)
Utvecklare: Sega (Atlus)
Släpptes: 1994
Plattform: Mega Drive

Det finns fasligt många Zelda ripp-offs. Soleil är en av dom. Det kanske inte är en lika skamlös efterapning som Master System-spelet Golden Axe Warrior men det syns var Atlus hämtat inspiration från om man säger så.


Påminner det inte lite om ett spel med en grönklädd alvpojke i huvudrollen månne?

Men nog om jämförelsen med A Link to the Past och Zelda. Soleil är faktiskt ett bra spel och även om det inte når ända fram så är det ett välgjort och skoj äventyr. Corona som den 14-åriga huvudpersonen heter ärver inledningsvis, som seden sig bör i ett traditionellt äventyrslir, ett svärd och en sköld efter sin far och ger sig därefter ut i världen för att bli en hjälte. Något vi har sett förut ungefär en biljard gånger. Rätt så tidigt i spelet dyker dessutom en elak häxa (tror jag det var) upp och slänger en förbannelse över stackars Corona vilket gör att han tappar möjligheten att kommunicera med människor. Han får däremot en ny förmåga som gör att han kan tala med djur. 

Det är väl här Soleil lyckas skilja sig en del från Zelda. För varje nytt djur Corona lyckas hjälpa på ett eller annat vis så belönas han med nya förmågor som är till stor hjälp när det är dags för pussellösartajm. Man kan dessutom ladda upp och slänga iväg sitt svärd som en boomerang både för att spöa fiender och lösa pussel.


Bläckfisken – en återkommande bossvarelse. Även i fallet Soleil.

Mitt minne av spelet är att det innehöll allt det där jag förknippar med bra spel i genren – skön styrning, lummiga skogar, läcker presentation, stora bossar och givetvis en liten pojkspoling beväpnad med svärd och sköld. Jag håller tummarna för att det nån gång dyker upp på Virtual Console så man får chansen att återuppleva spelet.


En videorecension som ger en bra bild av hur Soleil spelas.

Annonser

3 reaktioner på ”Retrohörnan #1: Soleil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s