GTA IV och min syn på det hela

GTA VI är släppt och fansen jublar. Jag tillhör inte en av dem.

På ett sätt är jag ledsen över att jag inte lyckas fatta tycke för GTA-serien. En stor del av spelelementen låter till viss del väldigt lockande men jag pallar inte riktigt konceptet helt enkelt.

Jag såg aldrig tjusningen i många av de råa våldsdåden samt den sjuka kvinnosynen i GTA III så jag gav upp redan där. Däremot gillade jag originalet i sitt mer behagliga perspektiv. Det känns bättre att stjäla bilar och skjuta snutar ur fågelperspektiv tydligen. 😛

Dessutom är jag lite rädd för så kallade ”sandlådespel”. Spel som inte har tydliga mål och inte kantas av hjälppilar i riktning mot nästa destination. Jag gillar inte transportmoment och GTA verkar bestå till stor del av just sådant. Kanske mer en brist jag har som spelare än spelet i sig då många verkar uppskatta den delen.

Men jag kanske ändå har missat nåt som jag inte ser bortom våld och töntiga spelelement? En ingrediens jag förbisett? Jag börjar faktiskt bli sugen på den fjärde delen ändå. Betygen är än så länge sjukt höga och på Gamerankings så ligger GTA IV etta för tillfället. En hygglig bedrift minst sagt. Om mitt sug håller i sig så lär jag snart mata min krysslåda med spelet och frågan är om mina åsikter fortfarande håller i sig vid det skedet eller om jag istället tar plats på hyllningståget. 

Annonser

4 reaktioner på ”GTA IV och min syn på det hela

 1. Nej, du har inte missat någonting med GTA spelen. Folk ska ”gilla” de för att man är fri att göra som man vill, men personligen tror jag bara att de tycker det är så himla roligt att plocka upp ett gevär och skjuta på allt och alla så de bryr sig inte om någonting annat…

  Gamerankings är liksom ingenting som innebär att spelet är bra… samla ihop tillräckligt många som kanske gillar ett spel och låt de rösta och voila… de stiger i rankerna väldigt fort.

  Har spelat GTA 1-3, förstår inte vad tjusningen ligger alls. För mycket tid går åt till att åka från punkt A till punkt B, vilket jag hatar. Det var en av anledningarna till att jag tröttnade på The Wind Waker exempelvis.

  Men det är mainstream, GTA spelen ska hyllas, sedan vad man gör eller hur dåliga de är spelar kvitt, det är ju sönderhypat…

 2. Jag har köpt GTAIV och kan iaf säga att det är välgjort. Staden är väldigt trevlig att gå runt i och att ta en taxi enbart för att kunna glo ut genom rutan och se allt som paserar förbi är ganska rogivande. Dock kändes det lite konstigt första gången man var tvungen att döda någon. Jag hade hela tiden fram tills dess kört runt min bil hyffsat laglydigt och på sin höjd slagit nån person för att sedan försöka fly då man fick en massa folk på sig. Spelet känns mycket mer seriöst än tex Vice City som var det förra spelet jag spelade. Detta gör nog också att det känns smått olustigt att döda folk i spelet. Tycker man det nu är kul att döda allt man ser och gå till prostituerade för att sedan mörda dem så visst, det kan man ju men man behöver inte göra det, inte än iaf vad jag upplevt. Det jag dock blev mest besviken på var att de fortfarande inte lyckas göra ett spel med en stabil framerate. Folk verkar ju helt galna och att sätta 10 i betyg på det känns mer som en trend än att spelet faktiskt förtjänar det, men jag kan dock inte säga så mycket då jag inte spelat mer än kanske 3-4 timmar. Time will tell.

 3. Håll dig.

  Vill man spela något liknande GTA men med bättre stämning och spelmekanik och större frihet rekommenderas Steambot Chronicles.

  Förstås.

 4. lictor: Steambot Chronicles ja… litet bättre navigering inne i städerna och på sin steambot överhuvudtaget så hade spelet varit guld.

  Nu blev jag mest irriterad på kontrollerna till Steamboten och att den rörde sig så förbannat segt inne i städerna så jag slutade spela 😦

  Glenn: Ungefär så ja. Mycket på grund av all hype gör att folk sätter ett mycket högre betyg på spelet än vad det är värt, för annars blir det liksom lynchning…

  Sedan är det ju också helt beroende på vad man sätter betyg på. Att gå runt och döda människor är instant fail för min egen del. Att kunna gå runt i en stad och kika på träd och annat gör jag hellre i verkligheten, även där instant fail.

  Nej ge mig en stor skog med fantasy varelser som jag fritt kan gå omkring i eller en stad som i Steambot Chronicles så är jag mycket mer positivt inställd till saken i fråga.

  Noll med människor och deras städer att göra = instant win 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s